Saltar al contingut | Mapa web | Contacta

Eines de recerca: el cv, la carta de presentaci贸, etc.

A l’hora de buscar feina, cal tenir a punt una sèrie d’eines, com el currículum vitae i la carta de presentació, per tal de poder-los presentar ràpidament en cas que trobem una oferta de feina que ens interessi.

El curr铆culum vitae (cv):

El currículum és un document que conté la informació personal, la formació i l’experiència professional necessària sobre la persona candidata, destacant tot allò positiu i valuós de la seva experiència en relació al lloc de treball al qual es presenta.

Les estadístiques mostren que el 75% de les candidatures són descartades pel currículum abans d'arribar a la fase de l'entrevista. El cv és doncs, una eina publicitària del qui busca una ocupació i, per tant, un document molt important. És la primera impressió que l’empresa rep del candidat, i el que li permetrà o no passar a la següent fase, l’entrevista personal. L’objectiu del currículum és doncs, obtenir una entrevista personal.

Hi ha una secció a la pàgina web del SOC amb informació molt complerta sobre els diferents tipus de currículum que existeixen i consells diversos per a personalitzar el propi cv.

"El teu currículum en 5 passos i 30 minuts": Sistema d’ajuda per redactar el propi currículum.

 

El Videocurrículum:

Nova eina que permet als candidats a una oferta de feina enregistrar el seu currículum a través d’una webcam, proporcionant tota la informació relativa al seu currículum. Permet doncs veure i escoltar el candidat mostrant les seves habilitats verbals a més dels seus dots comunicatius i no verbals.

Constitueix doncs una primera entrevista amb l’empresa, fet que suposa facilitar i agilitzar el procés de selecció de personal.

Més informació:
Futura CV: Portal que ofereix gravar el teu videocurrículum.
 

He de posar al cv que s贸c una persona amb discapacitat?

Les persones amb discapacitat poden incloure o no al seu currículum la seva condició de persona amb discapacitat. És una decisió molt personal.

Hi ha qui pensa que és millor que l’empresa conegui d’entrada, i abans de fer l’entrevista, que la persona candidata té una discapacitat i pot tenir unes necessitats específiques per poder treballar, però també que això a l’empresa li aportarà un beneficis socials i econòmics..

I hi ha qui pensa que és millor no incloure-ho al currículum per així evitar discriminacions per part d’algunes empreses, que ja no donen l’opció de fer l’entrevista.

És la pròpia persona qui ha de valorar i decidir com se sent més còmode en el procés de cerca de feina.

La carta de presentaci贸:

La carta de presentació és un document que acompanya el currículum. S’hi destaquen els aspectes més rellevants de la persona, en quant a formació i experiència en relació al lloc de treball determinat i/o a l’empresa que ofereix la feina. Però també la motivació i interès personal per aquell lloc de treball. Pot ser un tret diferenciador davant d'altres possibles candidats..

És un escrit formal i, si no s’especifica el contrari, ha de ser escrit en ordinador (en alguns casos existeix la petició expressa de realitzar la carta de presentació a mà per tal de fer anàlisis grafològiques). Cal posar especial atenció a la presentació, l’ortografia i evidentment al contingut.

Existeixen dos tipus de carta de presentaci贸:

1. La carta de presentació en resposta a un anunci i a un lloc de treball concret:
Està dirigida a una empresa i un lloc de treball determinats. La carta haurà d’incloure:

 • A quin anunci es contesta (el lloc i la data on s’ha trobat l’anunci).
 • Tots aquells aspectes importants a destacar del propi currículum d’acords amb els requisits del lloc de treball que s’ofereix.
 • Els motius pels quals l’aspirant es presenta com a candidat/a a la plaça.

 L’estructura de la carta haurà de ser aproximadament la següent:

 • Salutació
 • Motiu de la carta
 • Presentació d’un mateix i interessos
 • Sol·licitud d’una entrevista personal
 • Tancament

2. La carta de presentació per iniciativa pròpia (autocandidatura):

És molt similar a la carta de resposta a un anunci, però en aquest cas la persona que l’envia no té el coneixement de l’existència d’una vacant o oferta de feina. Per tant, està dirigida a una empresa determinada i un departament concret en el que l’aspirant creu que podria desenvolupar la seva tasca professional.

L’estructura pot ser similar a la carta de resposta a un anunci.

És convenient que la carta de candidatura espontània respongui les preguntes següents:

 • Per què m’interessa el sector en concret?
 • Per què m’atrau l’empresa/institució en concret?
 • Per què m’agrada l’àrea específica de treball?
 • Quin és el meu objectiu professional?
 • Què ofereixo jo a canvi?
 • Quina és la meva experiència professional que pot justificar les meves habilitats per una àrea o ocupació en concret?

A la pàgina web del SOC trobareu informació útil de com fer aquestes cartes de presentació.

Avantatges per les empreses que tenen treballadors amb discapacitat:

Sigui quina sigui la decisió que es prengui en relació a informar al cv o a la carta de presentació de la condició de persona amb discapacitat, és bo conèixer de quins avantatges gaudeixen les empreses quan contracten persones amb discapacitat. El Departament de Treball de la Generalitat ha editat una guia que ho explica:

Guia d’ajuts a la contractació de persones amb discapacitat.

La Generalitat de Catalunya ens proporciona m茅s informaci贸 sobre:

Altres eines d’orientació

La pàgina web del Servei d’Ocupació de Catalunya, a l’apartat d’Orientació per trobar feina, ofereix altres feines d'orientació per preparar l’entrevista o fer la primera trucada telefònica, fins i tot exemples d'exercicis emprats a les proves de selecció.

L’entrevista

Hi trobareu informació i consells per fer una entrevista: com comportar-se, com vestir, quina actitud cal tenir, recomanacions per ser ben valorats, etc.

Les proves de selecció:

Informació sobre les proves de selecció: tests psicotècnics, proves professionals, dinàmiques de grup, etc.

A part del que ofereix el SOC, hi ha altres pàgines web en les que també es poden trobar consells per fer currículums i cartes de presentació amb exemples concrets de mostra. Algunes d’elles són:

 

(Si coneixes més recursos interessants comparteix-los amb la comunitat IOdisgital enviant-los a info@iodisgital-catalunya.cat i els afegirem al llistat).

 • Carpetes de consells d鈥檌nfojobs.net (en castell脿)
  Comentari: Dossier de 39 p脿gines amb una explicaci贸 molt complerta de com fer un curr铆culum, quins tipus hi ha, com fer una carta de presentaci贸 o motivaci贸. Inclou tamb茅 llistats de borses de treball que existeixen tant aqu铆 com a l鈥檈stranger.
 • Com fer un curr铆culum vitae. Universitat Polit猫cnica de Catalunya
  Comentari: Dossier de 39 p脿gines amb una explicaci贸 molt complerta de com fer un curr铆culum, quins tipus hi ha, com fer una carta de presentaci贸 o motivaci贸. Inclou tamb茅 llistats de borses de treball que existeixen tant aqu铆 com a l鈥檈stranger.
 • Curr铆culum on-line i Carta de presentaci贸. Barcelona Activa
  Comentari: Informaci贸 i recursos amb exemples i plantilles per elaborar tant el curr铆culum com la carta de presentaci贸.
 • Nivell d'Accessibilitat: Icono de validaci贸n de nivel Doble-A
  Recerca de feina. Oficina jove de Treball
  Comentari: Secci贸 de la p脿gina web de l鈥橭ficina Jove de Treball de la Generalitat en la que s鈥檕fereixen informaci贸, recursos i eines per el proc茅s de recerca de feina: on trobar feina, el curr铆culum vitae, la carta de presentaci贸, proves de selecci贸 i l鈥檈ntrevista de selecci贸.
 • Nivell d'Accessibilitat: Icono de validaci贸n de nivel Doble-A
  Troba la teva feina. Porta 22. Barcelona Activa
  Comentari: Secci贸 de la p脿gina web Porta22, de Barcelona Activa, que acosta informaci贸 i recursos per aconseguir una feina de qualitat d鈥檃cord amb el teu perfil professional.